Nationaal aftel moment 2015-2016

Een grote, professionele vuurwerkshow die om middernacht losbarst. Het Nationale Aftelmoment op oudejaarsavond is ook dit jaar bij het Oosterdok, met het Scheepvaartmuseum als decor. Al dagenlang wordt er opgebouwd door vuurwerkexperts. 

Een computersysteem zorgt ervoor dat het vuurwerk, dat in staven in speciale kastjes gemonteerd is, in de juiste volgorde de lucht in gaat. Er worden zo'n 10.000 mensen verwacht op de kade, die het spektakel zullen gadeslaan. Zij gaan kijken naar een vuurwerkshow die 'qua kaliber iets kleiner', maar 'qua ontwerp wel mooier' is dan vorig jaar. Dat is, als we de ontwerper van de show, Paul Philipsen mogen geloven. 

De grootste vuurwerkshow in het land is ook dit jaar in Rotterdam, bij de Erasmusbrug. Het vuurwerk bij het Scheepvaartmuseum is wel het grootste in de stad. En met duizenden mensen op de kade, is dat natuurlijk niet zonder risico's, maar de organisatie benadrukt dat 'aan alles is gedacht'. Zo zal er voor gewaakt worden dat het niet te druk wordt op één plek en dat er geen mensen in het water vallen.

Ook is er nauw contact met de politie. 'Zo proberen we een veilig evenement te organiseren', laat Sandor van Geelen van productiemaatschappij IDTV weten. Het Nationale Aftelmoment wordt ook uitgezonden op NPO1.